Ries de Vuyst - OondertRies de Vuyst is zestig en zijn gitaar veertig, dan ben je in Zeeland samen Oondert. Voor de kenners, zijn linkshandige Höfner werd speciaal voor hem in Zuid-Duitsland vervaardigd. De cd is voorzien van een prachtige hoes gemaakt door de begenadigde schilder Frank Leenhouts. Hij is lid van het Portretschap, een groep min of meer gelijkstemde schilders. Naast schilder is Frank een meer dan uitstekend muzikant. Hij speelde mee op het solodebuut van Ries, Killing the Blues. Zijn klarinet speelt een prominente rol in onder anderen Me Blommetje. Het schilderij is gemaakt bij de grensovergang vlak onder Waterlandkerkje, waar Ries ooit woonde. Het Nederlandse buurtschap heet Goedleven en het Vlaamse den Ouweman. Die grens tussen Nederland en België trekt Ries zelf nog vaak over, nu hij al een tijd in Gent woont. Zijn opa deed dat als binnenschipper ook vaak. Hij voer op de boten de Sarco en de Eduard tussen Terneuzen en Gent. Het grappige is dat Ries nu niet zo ver woont waar zijn opa vaak aanlegde. De mooie opener Eben Haëzer handelt over het zware leven wat zijn opa en oma hadden. Het is een cover van het Franse chanson La Nonchalante van Emmanuel Pariselle. Het stond overigens ook al op Killing the Blues. Op die versie wordt Ries begeleid door Harrie Mol op accordeon en op de nieuwe versie door de fantastische mondharmonicaspeler Gait Klein Kromhof. 


Ries heeft overigens een zeer goede neus voor mooie, minder bekende liedjes. Zo maakte hij een mooie Nederlandse tekst op Snowblind van Fernant Zeste. Ook is er een live-versie van Leger van de Heer van Broeder Dieleman te vinden, opgenomen voor Omroep Zeeland. Tonnie Dieleman speelt er overigens zelf op mee en ook hijzelf vindt dat deze uitvoering zijn origineel doet verbleken. Maar een aantal van de liedjes op Oondert zijn van de hand van Ries zelf. Deuhroeistjin is een van die mooie liedjes. Hij wordt hier op swingende wijze begeleid door de gitaristen Vincent Chambon en Jan VanPoucke. Het roept herinneringen op aan de muziek van Django Reinhardt. De tekst werd in 2012 gekozen tot beste Zeeuwse liedtekst van dat jaar. Uiteraard zijn er tevens bluesnummers te vinden als Bakker knip m’n aar. Van huis uit is Ries een bluesman en protestzanger. Als bonus zijn twee verborgen tracks meegeleverd. Het betreft Schoondijkse Blues en Cadzandse Blues, de twee nummers die samen ooit zijn eerste single vormden.  Overigens is het Zeeuwse dialect goed te volgen, helemaal als je net als ik de beschikking hebt over het goed verzorgde en gedocumenteerde boekje. Voor mij vormt Oondert een van de grootste verrassingen van 2015.           

Theo Volk

Releasedatum: 24 september 2015 Eigen beheer
Website: http://www.killingtheblues.nl/ en http://riesdevuyst.bandcamp.com/


Ries de Vuyst live:

3-10 OOSTBURG: Ledeltheater met Gait Klein Kromhof en Gitano Swing
9-10 GENT: 10'kes Cave met Gait Klein Kromhof  
15-10 MIDDELBURG: De Spot. Songs From the Heart. Diverse muzikanten spelen Ry Cooder
16-10 AMSTERDAM:  Koffiehuis KHL solo (privé)
8-11 BREUX (FR):  Pub The Oak met broeder Dieleman
10-11 ARDOOIE (BE): Cultuurkapel de Schaduw Ardooie. Beyond the Flags,antioorlogsconcert met Carolyn Wonderland Band, Bruno Deneckere, Brett Hunt, Kimberly Claeys, Tom Mank en Gait Klein Kromhof