Bregje Sanne Lacourt - The Keeper of the Changing Wind


 
 

Al sinds haar achttiende timmert deze Rotterdamse aan haar muzikale weg. Ze speelde in diverse bandjes. Ook vergrootte ze haar muzikale vaardigheden door veel te jammen, met onder andere Michael Prins. Het was op aanraden van hem dat ze 2 jaar geleden besloot om een debuutalbum zonder concessies op te gaan nemen.

Veel van de nummers die uiteindelijk op het album terecht zijn gekomen, speelde ze al geruime tijd live met haar goede vriend Michel Ebben. Alleen Wasted & Waiting, Do That for en Yellow Brolly zijn vrij recent geschreven.

Vanaf vorige zomer kreeg het album echt gestalte. Ze kon de opnames financieren door de instantie Voordekunst, waar belangstellenden konden doneren. Gelukkig maar, want anders was dit project misschien niet van de grond gekomen en dat zou doodzonde geweest zijn.
De teksten op de cd gaan vooral over haar innerlijke tegenstrijdigheden over het leven, liefde en relaties.

Opener is het opvallende U don’t know, opvallend vooral door de instrumentatie, bestaande uit onder andere banjo, orgel, mondharmonica en mandoline. Maar ook door het speciale koortje. Het schrijven van nummers is trouwens een onbewust proces bij haar. Zo had zij het zinnetje You don’t know al maanden in haar hoofd zitten, totdat er iets gebeurde waarover ze een song kon schrijven.

Waisted & Waiting is een countrynummer dat krachtig door haar gezongen wordt. Het is duidelijk dat zij over een zeer veelzijdige stem beschikt, waarmee ze met alle gemak in vele genres uit de voeten kan.

Je moet wel een hele grote zuurpruim zijn wanneer je niet vrolijk wordt van Baby’s Blue Eyes, een liedje wat over haar vriend gaat. Blauwe ogen brengen waarschijnlijk bijzondere inspiratie bij vrouwen naar boven, want onlangs schreef Lucy Kitchen het eveneens prachtige Blue eyes.

Het eerste kippenvelmoment beleef ik bij Do that for, een schitterende liefdesballade, die bij mij associaties oproept met Virginia Astley’s From gardens where we feel secure. Het begint met eenvoudige, repeterende piano akkoorden en de zang is fenomenaal en gevoelig. Alle instrumenten op dit nummer worden door Bregje zelf bespeeld. Het nummer heeft een bijzondere sfeer.

Eric Taylor’s Walking back home wordt hier uitmuntend gecoverd. Haar uithalen in dit nummer zijn van ongekende klasse. Ze is met recht uitermate tevreden over het resultaat.

Got to Go werd een aantal jaren geleden geschreven door Michel Ebben, die overigens samen met Bregje het album produceerde. Michel excelleert hier op gitaar. Bregje interpreteert dat het handelt over hoe artiesten zich kunnen voelen tussen mensen uit de muziekindustrie die het niet zo goed met hen voorhebben of hun beloftes niet nakomen. En de eventuele frustraties die dat kunnen opleveren.

This Roof levert het tweede kippenvelmoment op. Het is een zeer ingetogen lied. De gitaarpartij die Michel uit zijn Telecaster tovert is wonderschoon. De zang is breekbaar en prachtig.

Het jazzy Exit kent een spannende opbouw, waarin op een geweldige wijze naar een hoogtepunt wordt toegewerkt. David Rockenfeller van New Cool Collective steelt hier de show met zijn trompetsolo.

The Only Way To Go is misschien wel de song met de mooiste melodie van de hele plaat. De zang wordt hier klein gehouden en is weer uitzonderlijk mooi.

Ball and Chained is een heerlijk swingende, jazzy song. Volgens mij heeft ze veel ervaring met jazz-repertoire. Ook hier wederom een optimale bijdrage van David Rockenfeller op trompet. Afsluiter is Yellow Broly, een liedje met een zeer aanstekelijke melodie, die uitnodigt tot meezingen.

De mix werd gedaan door John vanderslice en Jacob Winik. Zij werkten onder andere samen met Samantha Crain, Strand of oaks, The mountain goats en Spoon.

The Keeper of Changing Winds is een prachtig en gedurfd album geworden, waarbij gebruik wordt gemaakt van diverse genres. Het laat niet alleen zien dat Bregje een fantastische en veelzijdige zangeres is, maar ook in staat is om prachtige liedjes te schrijven. Het is me duidelijk dat zij een zeer grote muzikale toekomst tegemoet gaat.

Theo Volk

Releasedatum: 20 september 2014 Eigen beheer
Website: http://bregjesannelacourt.com/